Zekerheid voor Zorgboerderij Asini!

30 juni 2023
 

Afgelopen drie jaar is er achter de schermen hard gewerkt aan de continuïteit van de zorgboerderij. Na een lang traject vol obstakels, is er eindelijk vooruitgang en daarmee goed nieuws om te melden!

Sinds de oprichting van de zorgboerderij werd het perceel gedeeltelijk gehuurd en was er een tijdelijke omgevingsvergunning voor het exploiteren van een zorgboerderij. Dat was prima in het begin maar nu, zeven jaar later is Asini toe aan meer zekerheid. De opstartfase is voorbij, de groepen zijn (bijna) vol en het perceel is naar wens opgeknapt en ingericht. Dagelijks bieden wij dagbesteding aan 5 á 6 deelnemers die zich op de zorgboerderij thuis voelen en waar zij in een kleinschalige, veilige omgeving aan hun ontwikkeling kunnen werken. Om er zeker van te zijn dat we dit kunnen blijven doen, zetten we in de nazomer van 2023 een grote stap! De tijdelijke omgevingsvergunning wordt permanent (gemeente heeft ingestemd!) en het gehuurde perceel wordt uitgebreid en aangekocht. Dit biedt meer zekerheid én meer mogelijkheden. Hoewel we vooral op dezelfde manier door willen gaan en waarde blijven hechten aan de kleinschaligheid en de persoonlijke aandacht, zullen er ook een aantal dingen veranderen:

– De moestuin verplaatst een stukje naar rechts waardoor er ruimte vrijkomt op het grasveld waar medewerkers en vrijwilligers hun auto kunnen parkeren. Ouders of begeleiders die deelnemers komen brengen, kunnen op de oprit voor de poort parkeren.

– Op verschillende plaatsen worden hagen of struweel aangeplant om voor meer biodiversiteit en een betere inpassing in het landschap te zorgen. Ook heeft de gemeente bepaald dat een groot deel van de huidige bomen gekapt moeten worden en vervangen moeten worden door meer inheemse soorten.

– In het nieuwe weiland willen we hoogstam fruitbomen aanplanten: appel, peer en kers. Naast dat deze ons zullen voorzien van lekker vers fruit, passen ze ook mooi in het Zuid-Limburgse landschap.

– Bij de moestuin willen we graag een tuinkas plaatsen. Zo kunnen we eerder met het (moes)tuinseizoen beginnen  en ook andere soorten zoals paprika’s en pepers kweken.

– Onder de bomen tussen de ezelweides plaatsen we een schuilstal. Hier kunnen de ezels schuilen voor regen, harde wind en felle zon. Ze kunnen zelf kiezen of ze hier gebruik van maken dus we hoeven ze dan niet meer de hele dag op stal te laten vanwege de weersomstandigheden. Dit scheelt ons tijd en geeft de ezels meer vrijheid.

– Tot slot is ook de uitbreiding van de pauzeruimte meegenomen in de vergunning. Dit zijn plannen voor de lange termijn. Het stukje onder de overkapping wordt dan bij de binnenruimte getrokken. Zo hebben we één ruimte voor de opslag van jassen, tassen, schoenen en materialen en één ruimte waar we kunnen pauzeren.

Wij zijn van mening dat deze aanpassingen de locatie, de deelnemers én de omwonenden ten goede komen en dat we met deze plannen alle belangen hebben meegenomen. Mis je nog iets of heb je vragen? We waarderen het als je contact met ons opneemt!

E-mail: asini@limburgsezorgboeren.nl          Telefoon: 06- 20 68 28 75

De inrichtingstekening is hier te downloaden: Inrichtingstekening 2023

Het hele plan inclusief onderbouwing is hier te downloaden: Baggelsgats 6 te Schin op Geul_Ruimtelijke Onderbouwing2